Raisiossa haetaan liikunnasta mielenhyvinvointia ikäihmisen arkeen

Arkistokuva viime vuoden Eläkeläisfesareilta. Ikäinsituutin suunnittelija Heli Starck kysyi raisiolaisten liikunta-aktiivisuutta ja laittoi tilaisuuden loppupuolella yleisönsä jumppaamaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Ikäinstituutin Heli Starck: ”Tutkitusti viidennes eläkeläisistä ei harrasta lainkaan säännöllistä liikuntaa.”

SENIORIT. Raision kaupungintalolla 7. lokakuuta vietetyillä Eläkeläisfestareilla kuultiin Ikäinsituutin suunnittelija Heli Starckin luento. Starck puhui täydelle valtuustosalille arkiliikunnan tärkeydestä ikäihmisten elämässä.

Starck laittoi tilaisuuden loppupuolella yleisönsä jumppaamaan. Katso video tästä.

– Liikunta vaikuttaa fyysisten hyvinvoinnin pilarien eli painon, unen ja terveyden lisäksi aivoihin, sillä se vilkastaa verenkiertoa. Liikunta on yksi parhaista keinoista pitää huolta muististaan, hän sanoo.
– Hyvänä ohjenuorana pidän sitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista, mutta aina on liian aikaista lopettaa, hän lisää.

Lyhytkin happihyppely on hyväksi

Starck on työskennellyt fysioterapeuttina iäkkäiden parissa sekä ohjannut erityisryhmien liikuntaa. Tällä hetkellä hän toimii Voimaa vanhuuteen -ohjelman suunnittelijana vastaten kuntien hanketyön mentoroinnista.

– Ikäinstituutin tavoitteena on edistää ulkoilua ikääntyneiden keskuudessa. Lyhytkin happihyppely on hyväksi itsekseen, porukalla tai vaikka ulkoiluystävän kanssa, Starck huomauttaa.

Arkiliikunta on Starckin mukaan samaan aikaan tehokasta ja hyödyllistä.

– Siivous, haravointi, klapinteko tai vaikka sopivien matkojen taittaminen pyörällä ovat loistavia tapoja liikkua oman kunnon mukaan. Reuhtoa ei saisi varsinkaan, jos edellisestä liikkumiskerrasta on aikaa, Starck toteaa.
– Tärkeää on myös kiinnittää huomiota ruokavalioonsa. Proteiinia tulisi saada sekä ennen että jälkeen harjoittelun. Nesteytykseen parasta on vesi, jatkaa Starck.

Vain murto-osa noudattaa liikuntasuosituksia

Vanhustyön keskusliiton ja Ikäinstituutin tutkimusten mukaan vain murto-osa kansalaisista täyttää valtakunnalliset liikuntasuositukset.

– Varsinkin vanhuksilla liikkumattomuus on keskeinen toimintakyvyn heikentäjä. Siksi on huolestuttavaa, että tutkitusti viides osa eläkeläisistä ei harrasta lainkaan säännöllistä liikuntaa, Starck tiivistää tutkimustuloksia.

Liikunnan ohella vähintään yhtä tärkeinä Starck mainitsee sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen sekä aivojumpan ihan kaiken ikäisille.

– Jos vaikka on mukana yhdistystoiminnassa, voi ehdottaa kokouksiin säännöllisiä jumppahetkiä, hän vinkkaa.
– Liikkumiselle ei ole yläikärajaa ja pieniäkin harjoitteita kannattaa tehdä. Harjoitukset pitävät muun muassa tasapainon hyvänä ja ehkäisevät sitä kautta kaatumisia, hän muistuttaa.

Raisiossa ikäihmisten liikunta keskittyy Hulvelan palvelukeskuksen sekä Raision Kuntokeitaaksi nimetyn senioripuiston aktiviteetteihin. Palvelukeskus sai kesän aikana uudistuneen kuntosalin, joka vastaa varustelultaan entistäkin paremmin ikääntyvien tarpeisiin. Lisäksi Hulvelassa voi osallistua jumpparyhmiin.

Katariina Mäkinen-Önsoy