RUSKO. Vahdon Laukolan koulun ekaluokkalaiset saivat tiistaina 8. marraskuuta oppitunnin Turun seudun joukkoliikenteestä. Fölin edustajat kävivät opettamassa ykkösille linja-automatkustamisen saloja havainnollistaen ja leikin kautta.

Fölin palveluneuvojat Raija Lindholm ja Nina Koiranen kertoivat, että joukkoliikenne on paitsi busseja myös junia, raitiovaunuja ja laivoja. Jopa Turkuun Kakolan mäkeen tuleva funikulaari on osa joukkoliikennettä.

Lasten lippu maksaa 1,5 euroa ja on voimassa kaksi tuntia. 7-vuotiaaksi asti lapset saavat matkustaa maksutta, jos ovat aikuisen seurassa. Oppituntiin osallistuneet lapset saivat lahjaksi yhden lasten ja yhden aikuisen lipun Föliin ja kotitehtäväksi käydä bussiajelulla yhdessä aikuisen kanssa.

Lapset saivat kuulla, mitä Föli tarkoittaa Turun murteessa: Tule mukaan! Sekin oli heille uusi tieto, että Föli-busseilla tehdään 80 000 matkaa joka arkipäivä.

Kaikki olivat kuitenkin jo matkustaneet Föli-bussilla, yksi jopa ilman aikuista.

Oppilaat pääsivät harjoittelemaan myös bussikortin näyttämistä kortinlukijalaitteeseen.
Oppilaat pääsivät harjoittelemaan myös bussikortin näyttämistä kortinlukijalaitteeseen.

Oppitunnin aikana lapset pääsivät harjoittelemaan bussikortin käyttöä luokkaan tuodun kortinlukijalaitteen avulla. Sisään mennään etuovesta ja lapsia neuvotaan menemään ulos keskiovesta, jotta kuski näkee poistuvan lapsen kunnolla. Lapsia myös neuvottiin odottamaan, että bussi on lähtenyt pysäkiltä ennen kuin lähtevät ylittämään tietä.

– Ja jos joskus käy niin, että äiti tai isä on unohtanut ladata teidän bussikortin, niin se ei ole teidän vika. Silloin täytyy kertoa kuskille, että näin on käynyt. Sen takia ei tarvitse alkaa itkeä, ja kuljettajaa ei koskaan tarvitse pelätä. Kaikille bussikuskeille on annettu sellainen ohje, että yhtään lasta ei saa jättää pysäkille, Lindholm kertoo.

Polkupyräily on paras tapa matkustaa

Laukolan koulun ekaluokkalaiset saivat äänestää parhaita liikennemuotoja. Polkupyörä voitti äänestyksen, bussi tuli toiseksi ja henkilöauto kolmanneksi.
Laukolan koulun ekaluokkalaiset saivat äänestää parhaita liikennemuotoja. Polkupyörä voitti äänestyksen, bussi tuli toiseksi ja henkilöauto kolmanneksi.

Kivaa bussilla matkustamisessa on ekaluokkalaisten mielestä pokemonien metsästäminen, stop-nappulan painaminen ja se, kun pääsee kaupungille vanhempien, isovanhempien tai kummien kanssa.

Lapset tiesivät, että busseista on hyötyä silloin, jos ei ole omaa autoa. Nyt he tietävät myös sen, kuinka paljon vähemmän ilma saastuu, kun matkustaa bussin kyydissä henkilöauton sijaan. Tämän kuultuaan lapset saivat äänestää mielestään parasta tapaa liikkua. Äänestyksen voitti polkupyörä, linja-auto tuli toiseksi ja henkilöauto kolmanneksi.

Parkkipaikkojen tilalle vaahtokarkkiskeittirata

Lapset pääsivät myös ideoimaan, mitä Turun keskustaan voisi rakentaa parkkipaikkojen tilalle, jos ihmiset alkaisivat käyttää joukkoliikennettä niin paljon, että parkkipaikkoja ei enää tarvittaisi yhtä paljon. Laukolan ehdotukset ovat Pokemon-saari, toffeeuima-allas, vaahtokarkkiskeittirata ja suklaasaari.

Ekaluokkalaiset Luca Ihanmäki ja Vanda Saario ovat molemmat matkustanet bussilla paljon.
Ekaluokkalaiset Luca Ihanmäki ja Vanda Saario ovat molemmat matkustanet bussilla paljon.

Ekaluokkalaiset Vanda Saario ja Luca Ihanmäki ovat molemmat matkustanet bussilla paljon.

Vanda on matkustanut bussilla etenkin isoäitinsä kanssa.

– Aion käyttää saamani bussiliput mummin kanssa. Ehdotan, että lähdemme shoppailemaan seuraavalla kerralla, kun menen yökylään, Saario kertoo.

Luca puolestaan matkustaa bussilla päivittäin koulumatkoja. Muuten kaikki käyttäytyvät hänen mukaansa bussissa juuri niin kuin Fölin työntekijät neuvoivat oppitunnilla, mutta kaikki eivät tervehdi bussikuskia ja suurin osa ei käytä turvavyötä.

Fölin henkilökunta vieraili Ruskolla myös Kirkonkylän ja Merttelän kouluilla. Ennen Ruskon kouluja sama oppitunti vedettiin Naantalissa. Seuraavaksi vuorossa ovat Raision, Liedon, Kaarinan ja Turun koulut. Eli kiertue kattaa kaikki Föli-alueen kunnat.

Fölin henkilökunta vieraili Ruskolla myös Kirkonkylän ja Merttelän kouluilla. Ennen Ruskon kouluja sama oppitunti vedettiin Naantalissa. Seuraavaksi vuorossa ovat Raision, Liedon, Kaarinan ja Turun koulut. Eli kiertue kattaa kaikki Föli-alueen kunnat.
Fölin henkilökunta vieraili Ruskolla myös Kirkonkylän ja Merttelän kouluilla. Ennen Ruskon kouluja sama oppitunti vedettiin Naantalissa. Seuraavaksi vuorossa ovat Raision, Liedon, Kaarinan ja Turun koulut. Eli kiertue kattaa kaikki Föli-alueen kunnat.

Janica Vilen