120-vuotias Chorus Gratiae yllättää ohjelmistollaan

Naantalin Chorus Gratiae harjoitteli keskiviikkona 16.11. Naantalin kirkossa ensimmäisenä adventtisunnuntaina järjestettävää 120-vuotisjuhlakonserttiaan. Kuva: Ragıp Önsoy.

Juhlakonserttiinsa Naantalin seurakunnan kuoro saa solisteikseen sopraano Laura Vireen, sellisti Sakari Kivisen ja urkuri Anna Satomaan.

NAANTALI. Naantalin seurakunnan Chorus Gratiae -kuoron 120-vuotinen taival huipentuu ensimmäisenä adventtina 27.11. klo 18 Naantalin kirkossa kuultavaan juhlakonserttiin.

Konsertin monipuolinen ohjelma pitää esimerkiksi sisällään niin kolme erilaista versiointia Ave Mariasta kuin Josquin Desprezin säveltämän ja Reijo Norion suomentaman El Grillon (Heinäsirkka).  

Kuoronjohtaja Miika Hartikaisen mukaan juhlakonsertin ohjelmisto kuvaa täsmälleen Chorus Gratiaeta kuorona.

– Haluamme yllättää kuulijamme. Vaikka olemme seurakunnan kuoro, esitämme silloin tällöin jotain aivan muuta kuin perinteistä kirkkomusiikkia. Heinäsirkan olemusta kuvaava El Grillo on hyvä esimerkki poikkeavasta ohjelmistosta, Hartikainen esittelee hymyillen.
– Juhlakonsertin ohjelmisto on läpileikkaus siitä, mitä kuoromme on menneiden vuosien aikana tykännyt laulaa, lisää Hartikainen.

Laulajiensa näköinen kuoro

Chorus Gratiaen kokoonpanossa on yli 20 laulajaa ja vaihtuvuus on hyvin vähäistä.

– Seitsemän on miesääniä ja loput naisia. Sitoutunut ja pysyvä ryhmä tämä on. Kuluneen vuoden aikana saimme riveihimme yhden uuden laulajan lisää eli muutossuuntakin on positiivinen, Hartikainen iloitsee.

– Miehiä kyllä saisi olla enemmän ja nuoret ovat niin ikään tervetulleita, vinkkaa Hartikainen.

Kuoron puheenjohtaja Pertti Virtanen ja Carla Talamo kiittelevät kuoronjohtajansa hoksnokkaa oivallisiin kappalevalintoihin.

– Miika tuntee musiikilliset mieltymyksemme, jotka ovat muuten yhtenäiset koko kuoroporukalla, he toteavat.

– Parissa viikossa sen yleensä jo tietää, lähteekö uusi kappale elämään ohjelmistossa. Ja kyllä ne useimmiten lähtevät, Talamo jatkaa.

Raisiolainen Talamo on laulanut Chorus Gratiaessa 15 vuoden ajan, naantalilainen Virtanen sen sijaan 7 vuotta. Molemmilla on taustallaan kuorolaulua aina lapsuuden koulukuoroista alkaen. Tälläkin hetkellä he laulavat useammassa kuorossa.

Kuoro seuraa aikaansa

Pertti Virtanen sanoo, että 120 vuotta sitten nykyinen Chorus Gratiae, silloinen Naantalin kirkkokuoro, perustettiin perinteistä kirkkomusiikkia esittäväksi seurakunnan kuoroksi.

– Muutos on tapahtunut vasta viimeisen 20 vuoden aikana. Lauluyhtyeet ovat viitoittaneet tietä ja kuorot ovat lähteneet oikeastaan niiden kautta monipuolistamaan ohjelmistoaan, Virtanen pohtii.

– Haluamme hakea omia rajojamme ja samalla tarjota kuulijoillemme jotain erityistä, Virtanen lisää.

Ohjelmistoon kuuluu tänä päivänä kuoromusiikkia aivan laidasta laitaan: virsien, psalmilaulun ja hengellisen kuoromusiikin lisäksi gregoriaanista musiikkia, barokkimusiikkia, klassisia kuoroteoksia ja aivan uuttakin musiikkia.

Kuoro on kantaesittänyt lukuisia teoksia kuten Osmo Tolosen, Juhani Haapasalon ja Lauri Mäntysaaren musiikkia.

– Viime vuosina erityinen sija ohjelmistossamme on ollut Gabriel Faurén sielunmessulla, jota olemme olleet esittämässä kuudesti, Virtanen kommentoi.

Keskiviikkoisin pidettävien harjoitusten lisäksi Chorus Gratiaella on kuoroleirejä ja -matkoja, jotka ovat suunnanneet Tukholmaan, Tartoon, Vadstenaan ja Tallinnaan kotimaisten kohteiden lisäksi.

Vierailevia solisteja

Juhlakonserttiinsa Naantalin seurakunnan kuoro saa solisteikseen sopraano Laura Vireen, sellisti Sakari Kivisen ja urkuri Anna Satomaan. Kuva: Ragıp Önsoy.
Juhlakonserttiinsa Naantalin seurakunnan kuoro saa solisteikseen sopraano Laura Vireen, sellisti Sakari Kivisen ja urkuri Anna Satomaan. Kuva: Ragıp Önsoy.

Juhlakonsertissa kuullaan kuoronjohtaja Hartikaisen lisäksi vierailevina solisteina sopraano Laura Virettä, sellisti Sakari Kivistä ja urkuri Anna Satomaata.

– Vire ja Kivinen ovat aiemmin esiintyneet kuoromme kanssa. Anna Satomaa on myöskin tuttu kirkon tilaisuuksista, vaikka hän ei olekaan aiemmin kanssamme esiintynyt, Hartikainen sanoo.

Upeaääninen Vire tunnetaan oopperarooleistaan muun muassa Paminana Mozartin Taikahuilussa, Ginevrana Händelin Ariodantessa ja Eleanorina Rautavaaran Auringon talossa.

Kivinen puolestaan on esiintynyt aktiivisesti soolo- ja kamarimuusikkona mm. Belgiassa, Ruotsissa, Sloveniassa ja Japanissa sekä kotimaassaan esim. Turun Musiikkijuhlilla, Nauvon kamarimusiikkipäivillä ja tanssiteatteri ERIn tuotannossa.

Satomaa työskentelee tällä hetkellä freelancer-muusikkona, urkurina, kuoronjohtajana, kanttorina ja huilistina. Hän johtaa myös Paraisten seurakunnan lapsikuoroja.

Katariina Mäkinen-Önsoy