Yksityistämisestä on keskusteltava!

Kuntapäättäjän kulma

MIELIPIDE. Valinnanvapaus on hieno asia, osa kansainvaltaista järjestelmää. Vapaus valita toimii useilla elämänalueilla, mutta ei kaikilla. On ase- ja oppivelvollisuutta, verot on maksettava ja liikennesääntöjä noudatettava.

Terveydenhuollossa vapaan valinnan periaate on ongelmallinen. Nykyisessä systeemissä asiakas saa vastinetta verorahoilleen ja maksukyvyttömistäkin pidetään huolta. Jo nykyinen järjestelmä mahdollistaa myös ohituskaistan käytön niille, joiden lompakko sen sallii. Yksityiset terveystalot ovat kasvava bisnes, samoin yksityistäminen etenee vauhdilla vanhuspalveluissa ilman soteakin. Olemme törmänneet myös yksityistämisen ongelmiin. Sotepalveluita tarjoavilla yrityksillä on taipumus muuttua globaaleiksi suuryrityksiksi. Näiden pääkonttori on Caymansaarilla, jonne siis suomalaisetkin veroeurot päätyvät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että miljardit eurot muuttuvat ulkomaankaupasta tutuksi tuonniksi. Ulos maksettu raha katoaa kotimarkkinoilta, joilla se toki työllistää, muttei hyödytä yritysverotusta.

Nykyinen hallitus on puhunut suurella suulla vientiyritysten tukemisesta. Lamasta noustaan vain jos vienti vetää. Nyt kituutellaan kuitenkin kotimarkkinoiden voimalla. Tässä mielessä soteuudistus tulee Suomessa toimeenpanovaiheeseen huonona aikana. Jos se siis toteutuu sellaisena kuin Keskusta ja Kokoomus sen haluaisi toteutuvan, eli ulkoistamisena ja yksityistämisenä, tuonti kasvaa, ei vienti. Raha virtaa Suomesta ulos, ei sisään.

No miten esimerkiksi päivähoito? Mielikuva, joka on vahva ja vahvasti luotu (ja väärä) on se, että kunnallinen päivähoito on tehotonta ja yksityinen tehokasta. Asiaa tutkittaessa lähemmin huomataan, että se johtuu yksityissektorin tavasta kuoria rusinat pullasta. Kunnallinen puoli taas hoitaa kaikenikäiset, myös erikoishuomiota vaativat. Tarvittaessa myös viikonloppuisin!

Entä jos sama valinta toteutuu terveydenhoidossa ja vanhushuollossa? Taas selvitään tehokkaasti, mikä tarkoittaa vähempiä käsiä. Kontrasti kunnalliseen palveluun kärjistyy, koska kunnallinen puoli ei voi valita asiakkaitaan. Kaikki on hoidettava ja hyvin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintakulut ovat n. 700 milj. Tästä lähes 600 milj. maksaa kunnat eli veronmaksajat. Rahavirrat ulkomaille kiihtyvät ja Suomestakin tulee mielenkiintoinen kohde kansainvälisille keinottelijoille. Tätä me suomalaiset emme todellisuudessa halua. Me haluamme toimivan ja tasapuolisen perusterveydenhuollon sekä sen, että seniorimme saavat elämää kunnioittavan vanhuuden. Siksi yksityistämisestä on keskusteltava muidenkin kuin demareiden.

Janne Laulumaa, SDP

Raision kaupunginvaltuuston pj.