Nousiaisten yhtenäiskouluhanke kysyy kuntalaisten mielipiteitä

Arkkitehtipiirustusten luonnos Nousiaisten yhtenäiskouluvaihtoehto B:stä. Kuva: Suunnittelutoimisto Ark'Aboa Oy.

NOUSIAINEN. Nousiaislaisilla on mahdollisuus esittää lausuntoja ja mielipiteitä vireillä olevasta Nousiaisten yhtenäiskoulun suunnitteluhankkeesta perjantaihin 7.10. klo 15 mennessä. Suunnittelutoimikunnan loppuraportti päätösesityksineen luovutetaan lokakuun lopulla ja asia etenee kunnanvaltuustoon joulukuussa.

Suunnitteluhankkeen ratkaisuvaihtoehdoissa on esillä Nummen koulun muuttaminen lukioksi sekä kaksi vaihtoehtoa Henrikin koulun ja nykyisen lukiorakennuksen yhdistämisestä 500 oppilaan yhtenäiskouluksi. 0-vaihtoehdon, jossa Nummen koulu korjattaisi sellaisenaan, ei sen sijaan katsota ratkaisevan Nousiaisten kouluverkkoon liittyviä ongelmia.

Hankkeen lähtökohdista kertoo Nousiaisten kunnan sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen tilanteessa, jossa SOTE- ja maakuntauudistuksen myötä koulunpito jää erääksi kuntien keskeisimmistä tehtävistä.

– Hankkeen taustalla on Nummen koulun kiinteistöllä lähivuosina edessä oleva peruskorjaus sekä kapasiteetin riittämättömyys oppilaiden vastaanottamiseksi. Tiivistetysti kunnan kouluverkko ei nykyisellään palvele kuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla, Lumiainen esittelee hankkeen taustoja.

– Lisäksi Henrikin yläkoulussa on jonkin verran korjattavia kohteita ja tilat ovat merkittävässä vajaakäytössä. Lukion toiminnan kannalta toivottava kasvu ei ole nykyisissä ahtaissa tiloissa mahdollista. Myös uudet opetussuunnitelmat niin peruskoulussa kuin toisen asteen opinnoissa edellyttävät uudenlaisia tiloja, lisää Lumiainen.

Suunnittelutoimikunta esittää toiminnallisesti parhaimpana ratkaisuna Nousiaisten yhtenäiskouluvaihtoehto B:tä, jossa Koulutiellä sijaitsevasta Nummen alakoulurakennuksesta peruskorjataan Nousiaisten lukio. Samalla nykyisistä lukion ja Henrikin yläkoulun rakennuksista muodostetaan yhtenäiskoulukokonaisuus Moisiontiellä sijaitseviin rakennuksiin. Lisärakentamisella muodostuu yhdyskäytävä entisiä lukion ja yläkoulun tiloja yhdistämään, ruokasali/monitoimitila sekä teknisen työn ja kotitalouden opetustilojen päälle toiseen kerrokseen opettajainhuone ja muita hallinnon tiloja.

Nousiaisten yhtenäiskouluhanke lähti liikkeelle, kun kunnanvaltuusto päätti joulukuussa 2014 vuoden 2015 budjetin yhteydessä, että koko kunnan tasolla selvitetään mahdollista yhtenäiskoulu- ja virkarehtorijärjestelmiin siirtymistä. Joulukuussa 2015 kunnanvaltuusto päätti varata vuodelle 2016 määrärahan yhtenäiskoulun ja esiopetuksen tilojen suunnittelutyöhön, johon sitten kunnanhallitus nimesi suunnittelutoimikunnan tämän vuoden helmikuussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy