Elias Mastokangas on Kaarinan Poika ja Vuoden junioripelaaja

Kaarinan Poikien Elias Mastokangas pelasi upean kauden ja palkittiin Suomen Palloliiton Turun piirin vuoden junioripelaajana pojissa. Kaarinalaisseuraa edustava Elias tavoitti yhden välietapin, kun hän debytoi myös poikamaajoukkueessa syksyllä 2016.

JALKAPALLO. Kun 12. syyskuuta kuluvaa vuotta Suomen U16-maajoukkue pelasi jalkapallon ystävyysottelua Comberissa Pohjois-Irlannissa, ensimmäistä maalia ei tarvinnut odottaa hirveän pitkään. Pelikello ennätti kulua vain 7 sekuntia Elias Mastokankaan viedessä Suomen 1–0 johtoon. Maali on samalla nopein maaottelumaali, jonka suomalaispelaaja on koskaan virallisessa kansainvälisessä pelissä tehnyt.

– Haistoin topparin huonon suorituksen ja lähdin täysillä prässäämään. Onnistuin katkaisemaan syötön ja sain laitettua pallon maaliin, 15-vuotias nuorukainen kertaa uransa ensimmäistä poikamaaottelumaalia.

Suomi voitti ottelun 3–0 ja kahta päivää myöhemmin toisessa ottelussa Pohjois-Irlanti kaatui 3–2. Tuolloin Mastokankaalle kirjattiin kaksi osumaa. Ne molemmat olivat vapaapotkuista tulleita todellisia kaunokausia maalin yläkulmiin.

– Järjestelyt Pohjois-Irlannissa eivät olleet lähellekään samaa tasoa kuin Suomessa pelatuissa Ruotsi-otteluissa. Ei ollut kansallislauluja eikä esimerkiksi pallopoikia. Omalta osaltani matka meni todella hyvin ja olen tyytyväinen, Elias kertoo reissustaan.

Turusta Kaarinan kautta maajoukkueeseen

Kolme vuotta sitten nuori Elias sai mahdollisuuden lähteä Jukka Taljan mukana Kaarinan Poikiin. Menestyksekäs nuorten valmentaja Talja sai vakuuteltua hänelle tämän olevan oikean suuntainen askel. Tällä kaudella Mastokangas pelasi itsensä myös muiden huulille. Hän sai kutsun jo huhtikuun maaotteluihin Puolaan, mutta se matka jäi tekemättä.

– Olin edeltävän viikonlopun silloin kuumeessa, joten matka jäi väliin ja debyytti oli vasta elokuussa Ruotsia vastaan. Oli kyllä hienoa pelata yli tuhannen katsojan edessä ensimmäiset maaottelut, Mastokangas löytää asiasta positiivisen puolen.

Mastokangas on ollut Kaarinan Poikien A-nuorten joukkueen vakiokasvo. Sen lisäksi, että ”Masto” pelasi kaikki A-nuorten pelit, on vyölle kertynyt myös muutamia B-nuorten ja edustusjoukkueen otteluita. Kypsältä vaikuttava nuorukainen toteaakin seuraavaa.

– Pitäisi pelata 25 % peleistä niin, että olet alakynnessä ja joudut tosissaan taistelemaan. Puolet peleistä puolestaan samantasoisia vastaan ja viimeinen neljännes otteluita, joissa olet selkeästi niskan päällä. Silloin kehittyy parhaiten, hän pohtii.

Vaikka pelejä on Mastokankaalle kertynyt pari kappaletta viikoittain, ja päälle tulee joukkueharjoitukset, ei se hänelle riitä. Haastattelukin tehtiin futiskentällä oman treenin ohessa. Hän kertoo harjoittelevansa päivittäin omalla ajalla pari tuntia. Sen lisäksi nuorukainen käy yhdeksättä luokkaa Kaarinan Piispanlähteen koululla, jossa on urheilupainotteinen linja. Heillä on tavallisen koululiikunnan lisäksi tarjolla kahdet aamuharjoitukset joka viikko.

– Kyllä minulla yksi lepopäivä on viikossa, jotta kroppa palautuu, hän kertoo.

Akatemian kautta Euroopan valloitukseen

Entä missä Mastokangas on kymmenen vuoden päästä?

– Haluan olla Euroopassa, jossain huippusarjassa. Sitä ennen välitavoitteena päästä hyvään akatemiaan esimerkiksi Belgiaan tai Hollantiin.

Entä miten kotijoukot suhtautuvat nuorukaisen jalkapalloharrastukseen?

– Vanhemmat tukee todella hyvin ja tykkäävät futiksesta. Isä on ollut katsomossa aina kun pelaan. Hän lensi jopa Pohjois-Irlantiin asti.

Kaikki palkitut samassa kuvassa – paitsi Mastokangas, joka juoksi heti palkinnon saatuaan valmistautumaan Errea-piiricupin finaalin toiseen puoliaikaan. TPK voitti KaaPon ottelussa maalein 3–0.
Kaikki palkitut samassa kuvassa – paitsi Mastokangas, joka juoksi heti palkinnon saatuaan valmistautumaan Errea-piiricupin finaalin toiseen puoliaikaan. TPK voitti KaaPon ottelussa maalein 3–0.

Mikko Seppälä