Turun itäisellä puolella asuva kirjailija Michael Sundstén julkaisi hiljattain jääkiekkoaiheisen opuksen, jossa pääosaan pääsevät entiset ja nykyiset kiekkoilijat. Sundstén kertoo laajan teoksensa kirjoittamiseen kuluneen kaksi vuotta.

KIRJALLISUUS. Michael Sundstén säteilee kilpaa auringon kanssa. Hänen uutukaiskirjansa Jäähän kohdistunut rakkaus (Bazarkustannus, 2016) on tullut hiljattain painosta, ja kirjailijan silmistä näkee hänen tyytyväisyytensä teosta kohtaan.

–Käynnistin projektin aika tarkkaan kaksi vuotta sitten. Minulla on ollut jo pitkään haaveena päästä tekemään kirja jääkiekosta ja nimenomaan sen historiasta, koska se jää mediassa helposti lapsipuolen asemaan, Sundstén kertoo.

Sundstén on kirjailijana vasta uransa alussa. 31-vuotiaalta on ilmestynyt ennen tätä kirja jääkiekon Pohjola-leirin 60-vuotisesta historiasta. Tällä kertaa aiheeksi valikoitui 20 oman aikakautensa huippupelaajaa ja heidän tarinansa pihapeleistä kansainvälisiin ympyröihin. Kirjassa on mukana turkulaisseuroissa mainetta niittäneistä pelaajista Urpo Ylönen, Timo Nummelin, Martti Jarkko, Jukka Porvari, Esa Keskinen, Kimmo Rintanen ja Antero Niittymäki.

–Vanhimmat käsittelemäni pelaajat ovat syntyneet 1940-luvulla, kun taas nuorimmat 1990-luvun puolella. On eri pelipaikkojen ja eri roolien pelaajia, mutta kaikkia yhdistää kansainvälinen huipputaso. Pelaaja on pelannut vähintään MM- ja olympiakisoissa ja suurin osa on pelannut myös maailman parhaassa kiekkosarjassa NHL:ssä, Sundstén kertoo.

Kirjailija joutui tekemään kovaa raakkausta sen suhteen, keitä hän päätyi ottamaan mukaan kirjaansa. Sundstén haastatteli kaikkiaan 54 pelaajaa, joista lopulta vain vajaa kolmannes tuli valituksi kirjan sivuille.

–Ihmiset lähtivät mukaan hyvällä prosentilla. Suurin haaste oli tietysti se, että osa pelaajista oli rapakon takana ja eräässä tapauksessa terveydellinen tila ei antanut mahdollisuutta haastatteluun, Sundstén sanoo.

Urheilijat keskiössä

Sundstén kertoo panostaneensa siihen, että jääkiekkoilijat itse pääsevät parrasvaloihin. Kirjailijan tietoisena valintana on esimerkiksi se, että pelaajien kertomat tarinat on jätetty kirjan sivuille murteellisina teksteinä. Sundsténin mukaan eniten aikaa kuluikin haastattelunauhojen läpikäymiseen ja puhtaaksi kirjoittamiseen, kun joidenkin pelaajien kohdalla haastattelu saattoi venyä monituntiseksi vuoropuheluksi.

–Haastattelujen purkuja tuli tehtyä saunassa, eteisen lattialla ja lähes missä tahansa. Väitän, että harva olisi jaksanut käydä läpi sitä prosessia, mikä nyt tuli tehtyä. Se oli palkitsevaa, kun nauhoituksista paljastui jotain sellaista, mitä ei jälkikäteen olisi edes muistanut kuulleensa, Sundstén sanoo.

Sundsténin ansioksi on luettava se, että hän on saanut jääkiekkoilijat puhumaan omista henkilökohtaisista muistoistaan ja tapahtumista vapautuneesti.

–Siinä meni aina tietty aika ennen kuin haastateltava uskaltautui vapautua täysin muistojensa vietäväksi. Oma huolellinen valmistautuminen haastatteluihin edesauttoi luottamuksen syntymisessä, kun pystyi puhumaan pelaajan urasta itselleen tuttuna asiana, Sundstén tuumaa.

Jatko-osa kehitteillä

Kirjailijalle jäi tähteeksi vielä 34 haastattelua, jotka eivät mahtuneet kirjan sivuille. Nämäkin haastattelut Sundstén sanoo käyttävänsä hyödyksi, sillä teokseen on tulossa jollain aikajänteellä jatko-osa.

–Minulla on kirjallinen sopimus jatko-osasta ja suullinen kolmannesta. Paukkuja teoksen tekemiseen riittää, ja koen että kirjan formaatti on toimiva vaikkapa pidemmäksikin kirjasarjaksi, Sundstén sanoo.

Kimmo Muttilainen