Paihan Naiset nousevat Kakkoseen

Kuva: Paimion Haka / Tara Jaakkola.

Paimion Hakan Naiset ovat tehneet historiaa. Menestyksekkään kauden päätteeksi he nousevat Kolmosesta Kakkoseen. Viimeisen pelin PaiHa pelasi 21.9. kotonaan. 1–2 tappio MaPSia vastaan ei enää haitannut. Maljat nostettiin nousun kunniaksi tappiosta huolimatta, sillä nousu varmistui jo edellisessä pelissä TPS2:sta vastaan. Joukkueen valmentajan Niko Hörkkö, maalivahti Emilia Lintula ja puolustaja Pinja Akkanen kertovat Seutusanomille menneestä kaudesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

JALKAPALLO. Paimion Hakan Naiset ylsivät tällä kaudella Turun piirin Kolmosen toiselle sijalle ja varmistivat samalla toisen perättäisen nousunsa. Ensi kaudella PaiHa nähdään siis Turun piirin Kakkosessa. Lisäksi he nousivat viime talvena futsalissa Kolmosesta Kakkoseen. Joukkue vaikuttaisi olevan huippuvireessä. Siihen on valmentaja Niko Hörkön mukaan selkeä syy.

– Me ei oltu ehkä taitavin jengi, mutta meillä oli läpi kauden todella hyvä joukkuehenki. Olen ollut jalkapallon parissa jo pitkään, enkä ole missään jengissä nähnyt näin kovaa asennetta. Kaikki tekevät järkyttävän määrän töitä joukkueen eteen. Se oli avain nousuun. Meidän joukkueessa ei ole supertähtiä, jotka saisivat tehdä, mitä huvittaa, vaan kaikki ovat nöyrästi mukana ja haluavat kehittyä joukkueena, Hörkkö sanoo.

Joukkue lähti Kolmoseen ilman sen suurempia odotuksia. Tavoitteena oli pysyä sarjassa, mutta nyt edessä onkin nousu Kakkoseen. Kovempaa sarjatasoa varten tarvitaan vielä entistäkin enemmän treeniä.

– Olemme treenanneet kolme kertaa viikossa. Toisaalta pelaajistamme vain osa on paimiolaisia. Lisäksi pelaajia tulee Salosta, Tampereelta, Aurasta, Turusta, Kaarinasta ja Porista. Sen vuoksi kaikki eivät pääse läheskään aina treeneihin. Peleissäkin on ollut joskus vajausta, ja silloin olemme saaneet PaiHan B-tytöistä lainapelaajia. Ensi kautta varten täytyy siis jostain kaivaa vahvistuksia, Hörkkö pohtii.

– Lisäksi uutena jenginä on aina vaikea aloittaa sarjassa, sillä muut Kakkosen joukkueet ovat jo tottuneet sarjan tempoon. Meidän täytyy talven aikana lisätä pohjakuntoa, sillä lähdemme Kakkoseen antamaan parhaamme, valmentaja jatkaa.

Puolustukselle kiitosta

Usein kauden jälkeen ihastellaan maalipörssiä ja nostetaan esiin parhaat maalintekijät. PaiHan Naisissakin on selkeä tähti maalipörssin suhteen.

– Meira Armanto on meidän ihan ehdoton maalilinko. Hän teki parikymmentä maalia, kun muille tuli muutama osuma. Mutta ei meidän joukkueen menestys ole pelkästään Meiran ansiota. Voitimme kyllä nekin pelit, joista hän puuttui, Hörkkö kertoo ja ehdottaakin Seutusanomien haastatteluun joukkueen maalivahtia Emilia Lintulaa ja topparia Pinja Akkasta.

Pinja Akkanen on Hörkön mukaan tämän kauden erityinen onnistuja.

– Hän on erittäinen kilpailuhaluinen, eikä jätä mitään tilanteita kesken. Samalla hän on aina tosi mukava joukkuekavereille ja kuuntelee nöyrästi kaikki ohjeet. Valmentajan unelmapelaaja, tiivistää Hörkkö.

Akkaselle nousu maistuu erittäin hyvältä.

– Me tehtiin paljon töitä tällä kaudella, joten nyt tuntuu hyvältä. Erityisen hyvältä maistui ratkaiseva peli Tepsiä vastaan. Se oli meidän kauden hienoin suoritus. Pelasimme täysillä viimeiseen sekuntiin asti, Akkanen muistelee.

Nyt Akkanen odottaa innolla tulevaa kautta.

– Yritämme kakkosessa parhaamme. Haluaisin silti, että kaikilla on hauskaa kentällä ja sen ulkopuolella, hän hymyilee.

20-vuotias Akkanen on aloittanut digitaalisen kulttuurin opinnot Porissa, joten peleihin ja treeneihin on pitkä matka. Lähempänäkin varmasti olisi joukkueita, jotka ottaisivat Akkasen ilomielin riveihinsä, mutta pakkia vetää Paimioon ystävyys muiden pelaajien kanssa ja joukkuehenki.

– PaiHassa jokainen haluaa tehdä kentällä joukkueen puolesta kaikkensa. Tällä joukkueella riittää taistelutahtoa. Ja kaikki ovat ystäviä keskenään, hän perustelee.

Turkulaiselle 23-vuotiaalle Lintulalle puolestaan kulunut kausi oli PaiHassa kolmas. Alkukaudesta hän loukkaantui ja joutui seurailemaan pelejä sivusta, mutta loppukaudeksi hän pääsi taas tolppien väliin.

– Paransimme kauden aikana todella paljon. Pakiston ja keskikentän yhteispeli ja pallon kierrättäminen kehittyi, hän kommentoi kautta.

Hänelle ratkaiseva peli Tepsiä vastaan tuntui erityisen makealta, sillä hän siirtyi PaiHaan juuri Tepsistä. Kuluneessa kaudessa hän iloitsee myös sitä, miten joukkue on saanut faneja.

– Nykyään meidän peleissä käy sellaisiakin faneja, jotka eivät ole sukua kenellekään. Erityisesti viimeisessä pelissä kotiyleisön tuki oli tärkeä, vaikka maalinteko ei sitten onnistunutkaan enää siinä nousuhurmiossa, hän toteaa.

Kakkosta varten hän aikoo harjoitella erityisesti heittoja ja kädestä avauksia.

– Tämänhetkinen haave on se, että jaksetaan vetää täysillä Kakkonen läpi ja että pysytään sarjassa. En tiedä yhtään, millaisia joukkueita tulee vastaan, hän kommentoi.

Historiallista PaiHalle

Paihan Naiset eivät ole koskaan ennen pelanneet Kakkosessa. Hörkön mukaan PaiHan naisfutiksessa on tapahtunut huikea kehitys viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Kymmenen vuotta sitten PaiHassa oli vain yksi naisten joukkue, jonka maaliero oli valtava aina kauden päättyessä. Nyt meillä on monta hyvää joukkuetta ja loistavaa junioritoimintaa, Hörkkö kehuu.

Hän on valmentanut PaiHan Naisia nyt puolitoista vuotta.

– Tämä on erittäin mukava jengi valmentaa. Vaikka aluksi kyllä jännitti tulla melkein samanikäisten naisten porukkaan. On ollut hauska nähdä, miten naisten jalkapalloa pelataan täysin eri maailmassa kuin miesten jalkapalloa. Naiset eivät vittuile toisilleen, kaikki sitoutuvat joukkueeseen, ilmoittautuvat ajoissa peleihin ja ottavat ohjeet mukisematta vastaan, hän kehuu.

Janica Vilen

  • Korjattu 28.9. Meira Armannon sukunimi oikeaan muotoon.