Varsinais-Suomen kehitysvammaisten yleisurheilukilpailuissa Kaarinassa oli ennätysmäärä kilpailijoita!

Kisatunnelma oli katossa koko päivän ja aurinko helli sekä urheilijoita että katsojia.

Kehitysvammaisten yleisurheilukisoissa kilpaili 364 urheilijaa. Kisat mahdollisti lähes sata talkoolaista, ja kisatunnelmaa oli luomassa monisatapäinen yleisö.

YLEISURHEILU. Kaarinan keskuskentällä järjestettiin keskiviikkona 18. toukokuuta Varsinais-Suomen kehitysvammaisten yleisurheilukilpailut. Vuosittaisiin kisoihin osallistui tänä vuonna ennätysmäärä kilpailijoita: 364 kehitysvammaista kisasi pituushypyssä, keihäänheitossa, kuulantyönnössä, juoksussa ja hernepussinheitossa.

Tosi hyvin on mennyt. Iloinen meninki ja aurinkokin tuli, kuten tilattiin. Yleensä näissä kisoissa ollut noin 300 osallistujaa. Tänä vuonna tehtiin osallistujaennätys. Kilpailijoita on tullut ympäri Varsinais-Suomea, jopa Salosta ja Pöytyältä asti, kommentoi Päivi Mecklin, Kaarinan kaupungin erityisliikunnan suunnittelija.

Raisioon pituushypyn kaksoisvoitto

Kaksoisvoitto Raisioon: Pituushypyn voitti Tommi Laine ja hopealle sijoittui Jere Nybom.

Kilpailijat tulivat 25 eri toimipaikasta: toimintakeskuksista ja erityiskouluista ja muutama yksittäinenkin kilpailija oli saapunut paikalle. Raisioonkin tuli mitaleja roppakaupalla. 12–15-vuotiaiden sarjassa kisanneet Friisilän koululaiset Tommi Laine ja Jere Nybom saivat kumpikin kolme mitalia.

Laine voitti kultaa kolmessa lajissa: 400 metrin juoksussa, pituushypyssä ja kuulassa, jossa voitto tuli selkeästi yli kolmen metrin erolla seuraavavaksi sijoittuneeseen. Nybom ylsi keihäässä ja 400 metrin juoksussa pronssille sekä pituushypyssä hopealle. Molemmat ovat treenanneet kisoihin paljon ja kaikki lajit ovat heidän lempilajejaan.

Harrastan urheilua muutenkin: sählyä, punttien nostoa kotona ja metsäjuoksua. Olen osallistunut näihin kisoihin ennenkin ja saanut palkintojakin, Tommi Laine kertoo.

Jere Nybomille kilpailut olivat ensimmäiset. Hänkin harrastaa liikuntaa aktiivisesti.

Eniten potkin kavereiden kanssa jalkapalloa, hän kertoo.

Päivän kävi avaamassa Sisujengin uimari Tatu Kantonen. Sarjoja kisoissa oli 12-vuotiaista aina yli 60-vuotiaisiin.

Piikkiöläiselle Sanna Nurmelle kaksi mitalia

Piikkiöläinen Sanna Nurmi pokkaamassa kultaista mitalia keihäänheitosta.

19-vuotias piikkiöläinen Sanna Nurmi voitti keihäänheiton ja pituushypystä irtosi pronssimitali. Pituushyppy on hänen lempilajinsa yleisurheilusta, mutta vapaa-ajalla hän käy paljon uimassa.

On ollut kiva päivä, hän toteaa hymyillen kaksi mitalia kaulassaan.

Nurmi osallistui kilpailuisin Paimion valmentavan koulutuksen riveissä, sillä hän opiskelee Paimiossa ja asuu siellä asuntolassa. Valmentava koulutus on toisen asteen koulutusta, jossa syvennetään päivittäisiä taitoja ja annetaan valmiuksia työhön ja itsenäiseen elämään.

Yhteensä lähes sata talkoolaista

Kilpailujärjestelyistä vastasi Kaarinan liikuntapalvelut yhteistyössä Piikkiön Kehityksen ja Kaarinan Uran kanssa. Tärkeänä yhteistyötahona oli myös Monitoimikeskus Tikli sekä Ammattiopisto Livia, josta tuli 40 lähihoitajaopiskelijaa toimitsijoiksi. Lisäksi toimitsijoita tuli Kaarinan Urheilijoista, Littoisten Työväenurheilijoista, Kaarinan Eläkeläisistä, Liedon Lujasta, Wertaisliikuttajista sekä yksittäisiä henkilöitä. Yhteensä talkoolaisia oli lähes sata.

Perinteeksi muodostuneet kilpailut kiertävät vuosittain ympäri Varsinais-Suomea. Ensi vuonna vuorossa on Uusikaupunki. Kilpailujen historia juontaa vuoteen 1973, jolloin kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Paimiossa.

Pirjo Ailanto Piikkiön Kehityksestä ja Kaarinan kaupungin erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin vastasivat osaltaan kisatunnelmasta kuulutuskopista käsin.
Kilpailujen oheispisteellä pääsi kokeilemaan vierekkäin poljettavaa polkupyörää. Kuvassa pyöräilevät Mikko Vuorinen ja hänen avustajansa Oskari Martti.