Naantalin maaliskuisista markkinatapahtumista startti kevääseen

Iloista väkeä Naantalin Tuhkamarkkinoilla 2015. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Lauantaina 5.3. Rymättylän Röölässä järjestetään perinteikkäät nuottasilakkamarkkinat kello 10–15. Sunnuntaina 6.3. kello 11–16 puolestaan jatketaan keskiajalla Naantalissa aloitettua ja vuonna 1995 uudelleen virinnyttä tuhkamarkkinaperinnettä.

Nuottasilakkamarkkinoiden organisaattorina toimiva Martti Jaanto Lions Club Rymättylä–Merimaskusta kertoo, että vaikka tämä talvi parin viimeisen tapaan ei perinteistä silakan talvinuottausta ole suosinut, kalatuotteita on tarjolla.

– Myyntikojuja on tänä vuonna entistä enemmän ja myytäviä tuotteita on laidasta laitaan: leipomuksista ja makeisista käsitöihin ja koristeisiin sekä tietysti kalaa monessa eri muodossa.

– Näytösvetoa ei voida jään heikkouden takia suorittaa, mutta silakkaa on tarjolla suoraan troolista, joka saadaan tuotua mahdollisesti satamaan asti.

Markkinat ovat LC Rymättylä–Merimaskun pääaktiviteetteja, joiden tuotto suunnataan hyväntekeväisyyteen.

Osa nuottasilakkatapahtumaan osallistuvista myyjistä on myös seuraavan päivän Tuhkamarkkinoilla Kanta-Naantalin torilla, Itsenäisyysdenpuistossa sekä Mannerheiminkadulla.

Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksen puheenjohtaja Leena Salon mukaan tapahtuman avaa kello 11 trumputtaja sekä Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Kristiina Sunellin markkinarauhanjulistus museon edessä. Sepän työpisteellä rautaa takoo Kristian von Pfaler ja 3D-tulostettuja koruja esittelee Rainio Design.

– Myyntikojuissa on mm. hunajaa, hilloja, mehuja, lihatuotteita, loimu- ja kylmäsavulohta, paistettuja muikkuja, kransseja, posliini- ja keramiikkaesineitä, puu- ja tuohituotteita, mattoja, vaatteita, lompakoita ja laukkuja. Tapahtumassa saa myös infoa paikallisista eläinlääkäri- ja remonttipalveluista sekä jätehuoltoneuvontaa.

– Uudesta ohjelmanumerosta vastaa Suomen Karva-Kaverit ry, joka tuo tullessaan paijattavia koiria Itsenäisyydenpuistoon kello 11–13. Tuttuun tapaan pop up -kirjakauppa avaa ovensa markkinoiden ajaksi Taidehuoneella, josta voi bongata mahdollisesti myös Aurinkoiset Sukkamatamit ennätyssukkansa kanssa.

Tuhkamarkkinat pidettiin ensimmäisen kerran tuhkakeskiviikkona 23. helmikuuta 1452, mistä markkinoiden nimen etuliitekin juontaa juurensa. Sittemmin tapahtuma on vakiintunut sunnuntaille.

– Olemme joskus pohtineet Tuhkamarkkinoiden laajentamista viikon kestäväksi tapahtumaksi tai esimerkiksi Mikon markkinoiden uudelleen eloon herättämistä syyspuolella, Salo miettii.

Katariina Mäkinen-Önsoy