Kohmontie avataan vihdoin – mutta vain busseille

Kohmontien avaaminen tulee helpottamaan liikkumista Kaarinan ja Turun välillä. Hanke tehdään kahden kaupungin yhteistyössä.

LIIKENNE. Kohmontie katkeaa nykyisellään Turun ja Kaarinan rajalla. Puuttuvaa noin 100 metrin osuutta suunnitellaan rakennettavaksi Littoisten alueen joukkoliikenteen kehittämisen mahdollistamiseksi. Suunnitteilla on, että Littoisten joukkoliikenne järjestettäisiin tulevaisuudessa Kohmon kautta.

Kohmontien yhdistävä osuus rakennetaan vain busseille läpiajettavaksi. Muu ajoneuvoliikenne estetään teknisillä ratkaisuilla.

Kaarinan kaupunki järjestää paikalle esteen. Tulossa on maan alta nousevat pollarit, jotka tunnistavat bussit, joten henkilöautoilla ajo on jatkossa mahdotonta, kertoo Turun kaupungin seudullisen joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.

Nykyisellään liikenne on estetty kokonaan, mutta jatkuvasti autoilijat käyttävät kevyenliikenteenväylää väärin ja nousevat avaamaan puomia, jotta pääsevät autolla puuttuvan tieosuuden toiselle puolen.

Uudet joukkoliikennejärjestelyt tullaan kytkemään Kohmon nykyisiin reitteihin niin, että Kohmon läpiajo ei lisäänny Turun puolella. Suunnitteilla olevien uusien joukkoliikennejärjestelyjen tarkoituksena on mahdollistaa littoislaisille aiempaa toimivammat yhteydet Kauppatorille ja turkulaisille uuden mahdollisuuden jatkaa Kaarinan puolelle.

Fölin myötä vuonna 2014 kesällä liikenne väheni alueella, nyt sitä halutaan taas parantaa. Linjoja vielä suunnitellaan, mutta todennäköisin vaihtoehto on, että osa linjan 2 vuoroista jatkaa Kaarinan puolelle, Jorasmaa uskoo.

Alustavan aikataulun mukaan uudet järjestelyt otetaan käyttöön ensi syksynä, talviaikatauluun siirtymisen yhteydessä. Kohmontien avaamisen tarvittava katuosuus suunnitellaan kevään aikana ja rakennetaan kesällä. Suunnittelu ja rakennuttaminen tehdään Turun ja Kaarinan kaupunkien yhteistyönä.

Rakentaminen tapahtuu kesän aikana. Niin mittavia poikkeusjärjestelyjä ei ole tulossa, että ne vaikuttaisivat asukkaisiin. Rakennustyömaan ohi pääsee kyllä kävelemään, Jorasmaa lupaa.

Kohmontien avaamista on odotettu alueella pitkään. Muun muassa Kausela–Kultanummi–Kalttassuon omakotiyhdistys on vedonnut päättäjiin asian tiimoilta.

Janica Vilen